Városlista
2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Október 20. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Mi köze az őszi avarnak az éghajlatváltozáshoz?

Mi köze az őszi avarnak az éghajlatváltozáshoz?

Mit tegyünk az őszi avarral?

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, a Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének (IPCC) alelnöke Facebook oldalán tett közzé még tavaly egy posztot, ami azonban idén is (és minden évben ilyenkor) nagyon időszerű. Érdemes elgondolkodni a leírtakon:

Fontos tudni, hogy minden ilyen zsák avarnak a kertünkből való elküldésével a kertünk talajábol exportálunk egy jó adag szerves tápanyagot, ezzel lassan de biztosan lepusztítjuk a kertünk talaját!

Ezzel:
1. Minden ilyen zsákkal hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz, hiszen a talajok szervesanyag (vagyis szén!) tartalma a világ egyik legnagyobb karbontára. Minden alkalommal, mikor ezt nem pótoljuk, gazdagítjuk, sőt elvisszük, az évszazadok, évezredek alatt a kertunk talajában felhalmozott karbont "pöfögjuk" vissza a levegőbe.

2. A talajunk szervesanyag-tartalma a legjobb védekezes mind az aszály, de akár az áradások ellen is. Ugyanis a szerves anyagban gazdag, gyökerekkel strukturált talaj kitűnően beszívja a vizet, és megtartja a nedvességet. A nedvességben dúsabb talajban jobban párologtatnak a fák, és hűvosebbet tartanak a forró nyárban majd. Ráadasul a tőbb párologtatásbol több környéki eső származik.

3. Ha esetleg rajta mernénk hagyni az avart pl a fáink alatt, még jobban meghálálják, mert az avar még jobban őrzi a talajban a nedvességet, és szép lassan visszajuttatja a talajba a szerves anyagot.

Megfontolásra érdemes kommentet is olvastonk a poszt alatt. Így szól:
"De ha esetlegesen nem akarjuk az egészet otthagyni a fa alatt, az avar felhasználható még - a teljeség igénye nélkül - : a téli fagyvédő takarást igénylő -vagy nem igénylő, de megháláló - fák-cserjék-bokrok tövében történő felhalmozására (melegíti, táplálja, nem engedi gazosodni stb. ), komposztálásra, bármilyen (házi)állat almozására, permakertbe -ha van olyanunk (ha nincs, éppen itt az ideje) -takarásnak, vagy bármilyen kertbe vagy bárhova mulcsozásra, magaságyás kialakítására, elásva trágyázásra is, stb. Ha van kerted, akkor meg lehet oldani, ha akarod, ha nincs kerted, akkor meg nincs faleveled sem."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 16:00, hétfő | Helyi

Halálra gázolt egy embert a Győrből Kapuvárra közlekedő vonat

A 42. héten történt.

2024. Október 21. 13:00, hétfő | Helyi

A visszaváltható palackokkal az Osli Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is támogathatja

Qr kód használatával bárhonnan.

2024. Október 21. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Október 20. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.