Hírek
2024. Június 01. 19:00, szombat |
Életmód
Forrás: well.hu
Menő szendvics-alternatívák, amelyek jól bírják a meleget
Finomat egyszerűen, akár maradékból.
Ki ne evett volna már kínkeservvel szottyadt, a szalámiból kiolvadt zsírtól csöpögő, fonnyadt salátalevelekkel megküldött szendvicset, de a megbarnult szélű májkrémes, a paprika ízét átvett sajtos változat sem gusztusosabb. A másnapra maradt, átázott szalvétájú elemózsia pedig egyenesen kockázatos is lehet, ha például könnyen romló felvágottakból készült. Az egy- vagy többnapos kirándulásoknál igenis elsődleges az étel tartóssága, és nem csak élelmiszerbiztonsági szempontból. Azt sem árt figyelembe venni, hogy mennyire marad étvágygerjesztő. Tartósítani többféleképpen lehet: sütéssel, főzéssel, pirítással vagy füstöléssel. Most három olyan ételtípust ajánlunk, ami jól variálható, könnyen csomagolható és egyszerűen fogyasztható, tartósság és ízélmény szempontjából pedig bátran felveszi a versenyt bármelyik szendviccsel.
A tortillák
A tortilla népszerűsége nem véletlen, többféle ízben és formában kapható, sokáig eláll, zsírszegény és változatosan felhasználható, nem mellesleg a mélyhűtést is jól tűri. Könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet szuperízletes fogásokat készíteni belőle.A tortillalapokat két változatban is jól hasznosíthatjuk. Megtölthetjük őket hidegen, de össze is piríthatunk két darabot, ekkor beszélünk a mexikóiak melegszendvicséről, a quesadilláról. Utóbbit jól tartósítja az összesütés, mehet bele mindenféle jó, akár maradékok is: dinsztelt darált hús, bab, de a legfinomabb akkor lesz, ha kockázott bacon alapon indítjuk az összesütést. Aki szereti, annak jöhet némi csípős is, de a zöldségeket – ha nem rögtön fogyasztjuk – inkább nyersen csomagoljuk mellé. A hideg változatokba is sok minden kerülhet: például alapnak valami extra krémes: guacamole, fehérbabkrém vagy humusz, de akár pesto is. Erre jöhet a megmaradt sült hús cafatokra tépve, amit egy szelet roppanósra sült baconnel frissíthetünk fel. Ide már jobban illenek a nyers zöldségek, az uborka és a paradicsom, akár fűszerezve is, de figyeljünk rá. hogy a sósságát már a bacon megadja. Az összesütött változatot felszeletelve, a hideget összetekerve és elfelezve vihetjük magunkkal a komplett étkezés illúziójával.
A piték és a quiche-k
Ugyancsak a változatosságukról híresek a piték és a francia quiche-k. Ezekbe is sok minden kerülhet, akár maradékok is. Ebből következően végtelen számú variáció létezik belőlük a vegán zöldséges változatoktól kezdve a kiadós ún. quiche lorraine-ig, ami egy Elzász–Lotaringiából származó, császárszalonnával készült tojásos lepény. A piacon már hazai gyártótól is kapható olyan szélesebb és rövidebb szeletekre vágott bacon, amely kifejezetten az ilyen ételek elkészítéséhez ideális, ahol az oldalszalonna húsosabb íze dominál. Noha a tojást és a tejterméket kifejezetten nem ajánlott hűtés nélkül hosszabb időre elöl hagyni, különösen nem nagy melegben, a tojásos lepény mégis kivétel, mert a sütés miatt jobban eláll az étel. A quiche-k is jól darabolhatók, praktikusan csomagolhatók és egyszerűen fogyaszthatók, nem utolsó sorban pedig laktatók.
A muffinok
A muffinok szintén sokfélék lehetnek, elsősorban édességként tekintünk rájuk, pedig a sós változatok is nagyon finomak, érdemes kipróbálni őket reggelire, uzsonnára, kirándulásra vagy piknikre. Miután a sütés ez esetben is „konzervál”, jól eláll és a meleget is bírja. Könnyen variálható, szinte minden mehet bele, ami otthon van: zöldségek, például cukkini, maradék sajtok reszelve, és hogy önálló étkezésként is megállja a helyét, szintén dúsíthatjuk kockázott baconnel. Az alaprecept szerint miután kibéleltük a sütőformát kapszlikkal, amelyekben aztán könnyen magunkkal is vihetjük a kész muffint, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Aztán keverjük össze a száraz hozzávalókat: 250 dkg lisztet egy kis sütőporral, szódabikarbónával, sóval, borssal, majd jöhetnek hozzá a tetszőleges alapanyagok. Következik a „nedves” rész összeállítása: egy felvert tojás, 2,5 dl tej és nem egész 1 dl olaj. A nedves és a száraz hozzávalókat óvatosan keverjük össze, nem is kell túlságosan simára. Máris mehet a sütőforma mélyedéseibe, és 25 perc múlva kész is a kedvenc muffin, ami bátran landolhat az uzsonnás csomagban, nem fog csalódást okozni.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 23. 08:25, szombat | Életmód
MME: a Magyarországon áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre
A Magyarországon áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, meleg helyen történő átteleltetésük felesleges - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteken az MTI-vel.
2024. November 23. 08:23, szombat | Életmód
November végén rendezik a 24. Vadlúd Sokadalmat Tatán
Tatán, az Öreg-tó partján november utolsó napjaiban rendezik meg a 24. Vadlúd Sokadalmat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2024. November 23. 08:15, szombat | Életmód
Tejsavófehérjét hívott vissza a Nébih!
Fémdarabkák lehetséges jelenléte miatt csokoládé ízű tejsavófehérjét hívtak vissza a napokban, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.