Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Szeptember 10. 09:46, kedd | PR
Forrás: (x)

Mennyi próbálkozás után javasolt a lombik programon gondolkodni?

Mennyi próbálkozás után javasolt a lombik programon gondolkodni?

Bár a XXI. századra nagyon sokat változtak a férfi és női szerepek, csakúgy, mint a magánéleti és karriertervek, egy valami biztos: a legtöbb pár életében még mindig központi helyet foglal el a családalapítás.

Igenám, de manapság egyre több párnak akad nehézsége a teherbeeséssel, így akadnak, akik hónapokon vagy akár éveken át dolgoznak azon, hogy babájuk legyen.

Ha már mi is jó ideje ebben a cipőben járunk, akkor biztosan felmerült bennünk a kérdés, hogy mikor érdemes elgondolkodni a következő lépéseken, legyen az a lombikprogram (IVF) vagy más mesterséges megtermékenyítési módszer. Mivel a lombik számít a legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott eljárásnak, most kifejezetten erre a megoldásra térünk ki.

A természetes teherbeesés folyamata

Az első lépés annak megértéséhez, hogy mikor van szükség ezekre, az, hogy tisztában legyünk a természetes teherbeesés esélyeivel. Egy egészséges párnak, ahol mindkét fél reprodukciós egészsége rendben van, egy menstruációs ciklus alatt körülbelül 20-25% esélye van arra, hogy természetes úton foganjon meg a gyermek. Ez nem is hangzik olyan soknak, nemde? Összességében ez azt jelenti, hogy egy év próbálkozás után a párok 80-90%-ának sikerülhet a teherbeesés. Azonban ez a szám jelentősen csökkenhet, ha bármelyik félnek bármilyen reprodukciós problémája van.

Mikor kezdjünk el aggódni?

A legtöbb orvos azt javasolja, hogy ha egy pár egy év rendszeres, védekezés nélküli próbálkozás után sem éri el a kívánt terhességet, akkor érdemes orvosi segítséget kérni. Ez az egy évnyi időkeret azokra a párokra vonatkozik, ahol a páros női tagja 35 évnél fiatalabb. Azonban ha a pár női tagja 35 évesnél idősebb, akkor ez az időszak 6 hónapra rövidül, mivel a nők termékenysége ekkor már jelentősen csökken.

A meddőségi vizsgálatok jelentősége

Amikor egy pár úgy dönt, hogy orvosi segítséget kér a problémájával, akkor az első lépés a különböző meddőségi vizsgálatok elvégzése. Ezek a vizsgálatok segítenek meghatározni, hogy mi lehet a teherbeesés akadálya, és ennek alapján lehet meghatározni a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget. A vizsgálatok magukban foglalják a női és férfi termékenységi vizsgálatokat, mint például a spermaanalízist, a hormonvizsgálatokat, az ultrahangot, valamint a petevezetékek átjárhatóságának ellenőrzését.

Mikor javasolt a lombikprogram?

Amikor a meddőségi vizsgálatok eredményei alapján világossá válik, hogy a természetes úton történő teherbeesés esélye alacsony – vagy egyáltalán nincs rá esély –, akkor merülhet fel a lombik lehetősége. A lombikprogramot különösen azoknak a pároknak javasolják, akiknél a következő problémák állnak fenn.

Ha a petevezetékek elzáródtak vagy károsodtak, akkor a petesejt és a sperma természetes úton nem tud találkozni. Mivel a lombik során a petesejtet a testen kívül termékenyítik meg, ez a probléma áthidalható a módszerrel.

Ha a spermium minősége vagy mennyisége jelentősen csökken, a természetes megtermékenyítés esélye is nagyon alacsony lehet. A lombikprogram során a legjobb minőségű spermiumokat választják ki a megtermékenyítéshez, így ez megoldást jelenthet az ezzel küzdő pároknak.

Amennyiben a pár a női tagjának rendszertelen az ovulációja vagy egyáltalán nincs, a természetes úton történő teherbeesés kifejezetten nehéz. Erre is megoldást jelenthet az IVF, hiszen a kezelések során hormonális kezelésekkel stimulálják az ovulációt.

Az endometriózis olyan állapot, amikor a méhnyálkahártya a méhen kívül növekszik, ami komoly akadályt jelenthet a teherbeesésben. A lombik során a megtermékenyítés a méhen kívül történik, így az endometriózis hatásai csökkenthetők.

Amennyiben pedig a meddőség oka nem ismert, és más kezelések nem hoztak eredményt, a lombikprogram lehet az utolsó lehetőség.

Mennyi idő után döntsünk emellett?

Mint említettük, ha egy pár egy év próbálkozás után sem éri el a terhességet, célszerű szakemberhez fordulni. Amennyiben a segítségével elvégzett meddőségi vizsgálatok nem mutatnak ki súlyos problémát, érdemes először kevésbé invazív kezelési módszereket kipróbálni. Ilyen például az ovuláció indukció vagy az intrauterin inszemináció (IUI). Azonban, ha ezek a módszerek több próbálkozás után sem vezetnek sikerhez, a lombikprogram lehet a következő lépés.

Néhány orvos azt javasolja, hogy a lombik programot akkor érdemes elkezdeni, ha a pár három-négy sikertelen IUI kezelést követően sem éri el a terhességet. Mások szerint, ha a nő életkora meghaladja a 35 évet, vagy ha a meddőségi vizsgálatok súlyos problémát mutatnak ki, akkor érdemes közvetlenül a lombikprogramra koncentrálni, így minimalizálhatjuk az időveszteséget.

Érzelmi és anyagi szempontok

Fontos megjegyezni, hogy az IVF nemcsak testi, hanem érzelmi és anyagi szempontból is nagy kihívást jelenthet. Az eljárás fizikailag és lelkileg is megterhelő, és nem garantált a sikeressége. Egyes pároknál több lombikciklus is szükséges lehet a gyermekáldáshoz, ami anyagilag is komoly terhet jelenthet. Éppen ezért fontos, hogy a pár alaposan mérlegelje a döntést, és konzultáljon orvosával, mielőtt belevágna a folyamatba.

De ha emellett döntenek, akkor megvan az esélyük arra, hogy hamarosan új taggal bővüljön a családjuk. Nem árt tudni, hogy az IVF átlagos sikerrátája 58% a 37 év alatti nők esetében, ám a 37 és 40 év közötti korosztálynál ez a szám már alacsonyabb, 36%. A pároknak ezen információk ismeretében már könnyebb lehet meghozni ezt az egész életükre kiható döntést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 17. 19:02, kedd | PR

Storyum – A Felvidéki Zenekar, amely a határokon is átível

A Storyum több, mint egy zenekar

2024. Szeptember 13. 10:48, péntek | PR

K&H: hány forint kellene a kényelmes élethez a magyar nyugdíjasoknak?

jelentősen nőtt az “elvárt” összeg

2024. Szeptember 02. 12:47, hétfő | PR

Állami gondoskodásban élők életkezdési esélyeit növeli a K&H

Bán Hajnalka, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa adománygyűjtési vezetője és Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője Fotó: K&H/Fotó Művek

2024. Augusztus 24. 08:29, szombat | PR

Vízművek területeit gondozzák

Meghívásos közbeszerzésen nyerte el a Borsod megyei Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. telephelyeinek fűkaszálási munkálatait a Jánosik és Társai Kft.