Városlista
2024. november 23, szombat - Kelemen

Hírek

2015. Július 26. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: TEVA

Lerántjuk a leplet a tejcukorról

Lerántjuk a leplet a tejcukorról

A laktózérzékenység milliók életét keseríti meg

A puffadással, hasfájással és egyéb kellemetlen tünetekkel járó laktózérzékenység milliók életét keseríti meg. Ma már számos laktózmentes termék közül válogathatunk, de a tejcukor olyan élelmiszerekben is előfordulhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák. Szakértőnk ezért elmondja, hogyan előzhetjük meg a tejcukor okozta panaszok kialakulását.

A laktóz a tehéntej mellett a kecske- és juhtejben, hús- és gabonaipari termékekben, félkész- és készételekben, fűszerekben, ízesítőkben, egyes alkoholokban is megtalálható, persze nem egyforma mértékben. „Érdemes kitapasztalni, milyen mennyiséggel képes a szervezetünk megbirkózni és egyéni toleranciaszint alapján mérlegelni, mit engedhetünk meg magunknak. Lehet, hogy a reggeli kávéban egy korty tej még nem okoz panaszokat, a cappuccinoban lévő egy deciliter viszont már igen. Az is előfordulhat, hogy a laktóztartalmú gyógyszer szedését nem érzi meg a páciens, ellenben a levesporokban található mennyiség már megviseli a szervezetet” – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus adjunktus.

A címkéken ugyan kötelező feltüntetni a tejcukortartalmat, de csak akkor lehetünk teljességgel biztosak abban, hogy a termék laktózmentes, ha ezt a jelzőt a gyártó vagy a forgalmazó a csomagoláson is szerepelteti. „Nem kell viszont tartani a tejfehérje- és tejsavótartalomtól, ezek ugyanis nincsenek rossz hatással a laktózintoleránsokra” – árulta el a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy tejcukorérzékenyen sem kell lemondani teljes mértékben a tejes élelmiszerek fogyasztásáról.

„A tej alapvetően az egyik legértékesebb tápanyagforrásunk, semmi nem indokolja a drasztikus megvonást. A laktózérzékenyek például étkezés előtt bevett laktáz rágótablettával pótolhatják a szervezetükből hiányzó enzimet, ezzel megelőzve a panaszok kialakulását” – hangsúlyozta.

Nem mindenki tudja magáról azonban, hogy tüneteit mi okozza. Amennyiben tejcukortartalmú ételek fogyasztása után 15-30 percen belül hasfájás, puffadás és egyéb kellemetlen tünetek jelentkeznek, valószínűsíthető, hogy a laktózérzékenység a probléma. Ilyenkor elegendő lehet a laktáz enzim pótlása, de ha a panaszok ennek ellenére sem enyhülnek, esetleg rosszabbodnak, érdemes gasztroenterológus szakember segítségét kérni a pontos diagnózis felállításához.

A laktózéerzékenység mellett egyre több a gluténérzékeny is. Az alábbi képre kattintva recepteket olvashatunk a levesektől a főételeken át egészen az ízletes édességekig, nem csak gluténérzékenyeknek:

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 23. 16:00, szombat | Helyi

Fénytraktor felvonulást szerveznek Beledben

Jelentkezőket várnak.

2024. November 23. 13:00, szombat | Helyi

Tűzoltóautót kapott a Páli Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Osztrák tűzoltók ajándéka.

2024. November 23. 09:00, szombat | Helyi

Január végén megszünteti a Telekom a műholdas televíziós szolgáltatást

Mit lehet tenni?

2024. November 22. 16:00, péntek | Helyi

Baba mama klub Beledben

Előzetes bejelentkezés szükséges.