Városlista
2024. október 7, hétfő - Amália

Hírek

2024. Október 07. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: NMHH

Kiadvány szülőknek a közösségi médiáról

Kiadvány szülőknek a közösségi médiáról

Mit lájkol a gyerek?

A közösségi média behálózza a fiatalok médiahasználatát, így az ebben rejlő kockázatok és lehetőségek különös figyelmet érdemelnek. A Mit lájkol a gyerek – Szülőknek a közösségi médiárólcímmel megjelent kiadvány a szülőknek szeretne segítséget nyújtani abban, hogy még jobban megértsék a különböző közösségi felületek használatának hatásait, és így felkészülten tudják a kockázatokat lehető leginkább csökkentve a platformok előnyeit érvényesíteni a gyerekek online jelenléte során.

A 16 évesek már átlagosan három különböző közösségimédia-felületen vannak jelen saját profillal, melyek egytől egyik kockázatokat is rejtenek magukban a megannyi lehetőség mellett. A legfrissebb felmérések szerint a gyerekek 47%-a vásárolt már egy gyakran felugró hirdetés hatására és majdnem negyede (22%) vásárolt már meg azért egy terméket, mert egy számára kedves influenszer ajánlotta.

A véleményvezérek azonban a gyermekek vásárlási szokásai mellett az énképre is hatással lehetnek: a válaszadók 34%-a érezte már kevésbé szépnek magát a közösségi médiában látott képek hatására, 18% pedig kevésbé boldognak. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók majdnem háromnegyedét (71%) szokták idegenek ismerősnek jelölni.

A kiadvány hat fejezetben mutatja be a közösségi médiában megjelenő tartalmak idealizáló hatását és az influenszerek befolyását a gyerekek mentális jóllétére. Kitér a közösségi felületek tartalomközvetítő gyakorlatára mind a reklámok, mind pedig az egyéb tartalmak rangsorolása során, bemutatja az algoritmusok működésének gyerekekre gyakorolt hatását. A közösségi média előnyei, jó használati lehetőségei mellett a felületeken való időtöltés kockázatai is terítékre kerülnek, különös tekintettel az online kommunikációban és az adatvédelmi hiányosságokban rejlő veszélyekre.

A szülőknek szóló tájékoztató anyag célja, hogy rávilágítson azokra a jelenségekre, amik a közösségimédia-hálózatok mögött húzódnak, és konkrét tanácsokkal segítse a kockázatok mérséklését. Olyan gyakorlati javaslatokkal látja el a szülőket, amik által tetten érhető, ha egy-egy helyzet megjelenik a gyermek életében és útmutatást nyújt a megfelelő problémakezeléshez. A kiadvány célja továbbá, hogy támpontot nyújtson a közösségi felületek megfelelő használatához, hogy ezzel biztonságos közegben tudhassuk gyermekeinket egy olyan térben, ami mindennapjaik jelentős részét határozza meg.

A kidvány lapozható formátumban a linkre kattintva található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 06. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Október 06. 13:00, vasárnap | Helyi

Amerikában is felkeresték a tűzoltólaktanyákat

Miami és Orlando több tűzoltóságát meglátogatták a kunszigeti önkéntes tűzoltók.

2024. Október 06. 09:00, vasárnap | Helyi

Idén eddig 510 madarat gyűrűztek meg

Színes gyűrűs madárjelölések.

2024. Október 05. 19:00, szombat | Helyi

Az iskolai bántalmazás mindkét oldalán álltam már

Diákokat segítő meséhez adta hangját Kovács Patrícia, a népszerű színésznő.