Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2024. Szeptember 01. 19:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Agroinform

Egy év alatt 42 magyarországnyi erdő égett le a Földön

Egy év alatt 42 magyarországnyi erdő égett le a Földön

A klímaváltozás következményei a minden eddiginél nagyobb kiterjedésű, pusztító erdőtüzek.

Tavaly világszerte mintegy 3,9 millió négyzetkilométernyi terület égett le. A klímaváltozás miatt a helyzet további romlása várható.- írta az Euronews-ra hivatkozva az Agroinform.

A Kelet-Angliai Egyetem (UEA), az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központja (UKCEH), a Met Office és az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) által közzétett "State of Wildfires" jelentés a szélsőséges tűzvészeket vizsgálta.

A jelentés vezető szerzője, Dr. Matthew Jones, az Egyesült Arab Emírségekben működő Tyndall Éghajlatváltozási Kutatóközpont munkatársa szerint az erdőtüzek az éghajlat felmelegedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak és mind a társadalom, mind a környezet szenved a következményektől.

A tavalyi tűzszezonban világszerte mintegy 3,9 millió négyzetkilométernyi terület égett le. A kanadai tüzek 2023-ban több mint 230 ezer fő evakuálásához vezettek, nyolc tűzoltó életét vesztette.

Dél-Amerikában is szokatlanul sok tűzvész pusztított a 2023-24-es szezonban, különösen a kontinens északi részein. A chilei, hawaii és görögországi erdőtüzek szintén gyorsan terjedtek és intenzíven égtek. Chilében 131, Hawaiin 100, Görögországban pedig 19 ember vesztette életét.

Gyakorlatilag biztos, hogy a 2023-as kanadai és amazóniai erdőtüzek során az éghajlatváltozás miatt voltak nagyobbak a tüzek – mondta Dr. Chantelle Burton, a Met Office vezető éghajlatkutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 09:00, szombat | Külföld

A Hezbollah 250 harcosát ölték meg az izraeli haderők a libanoni szárazföldi hadműveletben

Az izraeli hadsereg (IDF) pénteken bejelentette, hogy a négy napja elindított dél-libanoni korlátozott hadműveletekben eddig az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita terrorszervezet kétszázötven harcosát ölték meg.

2024. Október 05. 08:55, szombat | Külföld

Csökkent az első három negyedévben a német autógyártás

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.