Hírek
2023. December 30. 08:44, szombat |
Életmód
Forrás: MTI
Az illatosítók egészségi kockázataira hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem
Nem szabad túlzásba vinni az illatosítók használatát, mivel az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek fölösleges terhet rónak az emberi szervezetre - hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE) pénteki közleményében.
Nemcsak a mesterséges illatosítókkal kell óvatosan bánni, a természetes illatgyertyák használatát is érdemes mérsékelni, mivel amellett, hogy potenciálisan egészségkárosítók, az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az egyébként is sokszor túlterhelt szervezetünkre - figyelmeztet az egyetem közleményében Pándics Tamás, a Közegészségtudományi Tanszék vezetője.
Magyarázata szerint minden vegyi anyag, amely a lakásban található, növeli a beltéri környezet által okozott "betegségterhet". Ilyenek szennyezőforrások a téli, ünnepi időszakban különösen kedvelt illatgyertyák, mesterséges vagy természetes illatosítók. Az ezekben található vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, de mivel sok esetben rendszeresen, folyamatosan használják azokat, a mennyiségek összeadódnak.
"Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak" - magyarázta a tanszékvezető, aki hozzátette azt is, hogy Magyarországon a teljes betegségteher körülbelül 10-16 százaléka a beltéri levegőminőséghez köthető.
Az illatosítók együttes hatása hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését. Tovább ronthatja az alapbetegségekkel rendelkezők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, gyermekek állapotát. Az (illat)gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek pedig bizonyítottan rákkeltők.
A szakértő hozzáteszi: felnőtt szervezetben rövid távon kevésbé érhetők tetten, gyermekeknél viszont már rövid idő alatt kimutatható a hatásuk. "A többszörös kémiai szenzitivitás kórképet, amely sok, kis mennyiségben felszabaduló vegyi anyag együttes hatásából adódó érzékenység, elsőként gyermekeknél írták le" - magyarázza Pándics Tamás.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 11. 07:19, péntek | Életmód
Han Kang dél-koreai író kapja az irodalmi Nobel-díjat
Han Kang dél-koreai írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
2024. Október 11. 07:16, péntek | Életmód
Agrometeorológia: a talaj kellően nedves az őszi vetések számára
A talaj kellően nedves az őszi vetések számára, a hét végétől a többé-kevésbé napos időben pedig jól lehet majd haladni az őszi mezőgazdasági munkákkal - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. Október 10. 08:15, csütörtök | Életmód
A Szent Péter-bazilika főoltárának restaurálása évszázados titkokat tárt fel
Kétszáz éves graffiti feliratokat és egy gyerekcipőt is találtak restaurálás közben a Szent Péter-bazilika főoltára baldachinjánál, amelyet október 27-én nyitnak meg újra
2024. Október 10. 08:03, csütörtök | Életmód
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja a kémiai Nobel-díjat
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja fehérjékkel kapcsolatos kutatásaiért az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.