Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 06. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Eon

3 egyszerű tipp nyaralás idejére

3 egyszerű tipp nyaralás idejére

Így takarékoskodj az energiával, amikor nem vagy otthon.

A szomszédod kiveszi a leveleket a postaládából, a húgod megöntözi a virágokat, és a legjobb haverod megeteti a tengerimalacot. Mindenre gondoltál, jöhet a jól megérdemelt és régóta várt nyaralás, ugye?

Majdnem. Néhány apró fogással ugyanis arról is gondoskodhatsz, hogy ne etesd a bedugva maradt áramzabálókat, míg te kényelmesen a strandon heverészel. Ezek ugyanis akkor is fogyasztanak, amikor senki nincs otthon. Néhány egyszerű tippünkkel megspórolhatsz akár 10 ezer forintot is egy háromhetes nyaralás során, ami bizony kifejezetten jól jöhet egy szűkre szabott utazási büdzsé esetén.

1. tipp: Tényleg áramtalanítsd a készülékeidet!

Ne csak kapcsold ki, hanem áramtalanítsd is a lakásban használt villamos készülékeidet! Pusztán a kikapcsoló gombot megnyomni ugyanis gyakran nem elegendő. A televízió, a DVD-lejátszó, a műholdvevő vagy a számítógép gyakran készenléti módban simán tovább működik, míg a kábel csatlakoztatva van. Ugyanez érvényes a külön hálózati tápegységgel rendelkező hordozható számítógépre, rádiós ébresztőre, állólámpára vagy akkumulátor töltőre is. Mielőtt elutazol, érdemes körbejárni a lakásban, és a kábeleket kihúzni, vagy az elosztót kikapcsolni. A wifi router is örömmel veszi a pihenőt, kivéve, ha a lakás okos otthon részegységeit a szabadság alatt távolról is vezérelni szeretnéd.

2. tipp: Engedd el nyaralni a hűtőszekrényedet is!

A legtöbb háztartásban a hűtő- és fagyasztószekrény a legnagyobb áramzabáló. Ha hosszabb időre tervezed a nyaralást, érdemes előtte – ha a jól megtömött fagyasztóládát nem is – de a „sima” hűtőszekrényt teljesen kikapcsolni, leolvasztani, és kitakarítani. Annál is inkább, mert ezzel nemcsak a távolléted alatt, hanem az újbóli üzembe helyezést követően is energiát takaríthatsz meg, ugyanis mind a hűtőszekrény jóval kevesebbet fogyaszt, ha a leolvasztással a jégmaradványokat is eltávolítod. A készülékek ajtaja a nyaralás alatt feltétlenül maradjon nyitva, hogy ne penészesedjen be a belseje.

De ha a hűtőszekrényt a nyaralás idejére mégsem kapcsolod ki, legalább arról gondoskodj, hogy hűvös környezetben, sugárzó hőtől, napsütéstől mentes helyen legyen. A készülék ekkor – ahogy az emberi szervezet is – hatékonyabban működik. Húzd be tehát a függönyöket, vagy ereszd le a rolókat, de csak annyira, hogy a növények a helyiségben még elegendő fényt kapjanak.

3. tipp: Bojler off

Ha bojlert használsz vízmelegítésre, akkor annak lekapcsolása bizony kötelező gyakorlatnak számít egy háromhetes nyaralás előtt. Ha senki nincs otthon, aki zuhanyozna, kezet mosna vagy fogat mosna, minek tartanád folyamatosan 40 vagy akár 60 fok melegen azt a százvalahány liter vizet? Ha a húgod átjön öntözni, hidd el, a virágok kiválóan meglesznek a forrón tartott víz nélkül is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 19:00, szombat | Helyi

Hogyan csökkenthető csaknem felére a demencia hatása?

Csak Magyarországon mintegy 250 ezer embert érint a demencia, velük együtt pedig közel másfél millió hozzátartozót.

2024. Szeptember 07. 16:00, szombat | Helyi

Eboltás Rábatamásiban

Az ebek veszettség elleni védőoltása kötelező.

2024. Szeptember 07. 13:00, szombat | Helyi

Iskolakezdési támogatás Osliban

Kérelmet kell benyújtani.

2024. Szeptember 07. 09:00, szombat | Helyi

Szociális tűzifa támogatás Beledben

Felhívás